måndag 11 juli 2011

Dag 8 - Viva Italia!

Tar oss vidare mot bergspasset vid Österrikes högsta berg, Grossglockner. Kör upp mot berget, längs de hittills mest slingriga vägar vi stött på. Vid infarten till den s.k. Grossglockner Hochalpenstrasse har vi bensin för c:a 190 km, varför de alpvägens 48 km borde kunna avverkas utan större besvär. Vi hade tyvärr inte tänkt på att branta backar, snäva kurvor och hög höjd kräver extra bränsle. Efter c:a en mil och drygt 1000 höjdmeter insåg vi att bränslet knappast skulle räcka, varför vi vände tillbaka nedåt för att tanka. Orutinerat.

Racingbana?
Under andra försöket kunde vi njuta av alla fantastiska vyer, istället för att spekulera om vi skulle ta oss genom hela passet. Längs vägen passerade vi drygt 60 bergstoppar på mer än 3000 meter. Många av dessa var idag dolda av moln, men vi fick tveklöst en överdos av bergstoppar ändå.

Sista biten upp till högsta punkten längs vägen.
När vi lämnat Grossglockner bakom oss tog vi sikte mot Italien, landet vi har de allra största förväntningarna på! Att ta sig dit visade sig dock vara besvärligare än väntat. Till och med vår Tant Kartläsare i navigatorn fick problem att hänga med i svängarna.

Spaghetti?
Efter någon timme uppenbarade sig trots allt gränsövergången till det förlovade landet. Malin ville då omedelbar stanna och äta pasta på första restaurangen, som låg mindre än 20 meter in i Italien. Mårten ville också stanna och äta, men propsade på att det nog skulle komma fler matställen ännu längre in i landet. Som en kompromiss valde vi att köra till närmaste by, c:a en mil, och käka där. Första restaurangen vi gick in i kunde ägaren inte ett ord engelska, men som vi förstod det hade de inte öppet för mat just då.



Hittade istället en annan liten restaurang där elva gubbar satt och spelade kort under högljudda diskussioner. Ett typiskt Italienskt ställe alltså. Ingen satt och åt dock så vi var osäker på om de hade öppet för middag. Men ägaren presenterade ett antal rätter på en blandning av engelska, italienska och tyska. Landade på Lasagne & Spaghetti Bolognese under andäktiga former. Italien levererade direkt! Efter en koll i vår bok om Italien lärde vi oss såväl några italienska fraser, ifall övriga Italien också har svårt för engelska.
Ut på Autostradan söderut och i ett nafs avverkar vi de sista tio milen ned till vår destination som visade sig bli Aquileia vid Adriakusten. Slog upp tältet och gick till en Melon-bar för att svalka oss. Direkt vi steg ur bilen infann sig nämligen Medelhavs-svettningarna. Skitvarmt, men nu är vi på plats!

En koncentrerad Mårten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar