tisdag 19 juli 2011

Dag 16 - Klart BÄSTA likörprovningen!

Morgonen inleds med att vi rusar tillbaka till den närliggande mataffären för att införskaffa fransk svartvinbärslikör! Kvällen innan hade Mårten börjat prata om att han önskar hitta en viss likör varpå Malin sagt att hon sett en hel hylla under besöket i köpcentrat. Mårten hade letat men missat hela Cassis-hyllan. Så nu blev det en del inköp.

Å så bar det av till höjdpunkten för dagen - likörmuseet Cassissium! Vi fick ett lite dåligt första intryck av stället då all skrift var på franska och vår enda hjälp var audioguider som knappt fungerade. Sen vändes den negativa stämningen till positiv då det blev dags för likörprovning.

Supercassis - bara bär, men väldigt mycket bär.
Denna genomfördes av en ung tjej som kunde engelska bra och lät oss prova diverse sorter. Hon berättade att hon hade börjat jobba där förra veckan och under sin första provning skulle hjälpa en grupp äldre pensionärer som kommit med buss. Av ovana hällde hon upp på tok för mycket i varje glas vilket resulterade i vinglande - men mycket glada - likörprovare. Vi fick inte lika mycket, dock ändå för mycket, så vi smakade lite och hällde sedan ut för att fortsätta till nästa sort. Jisses vad många olika goda sorter det fanns! De tillverkade nämligen många fler än bara deras främsta märke Cassis (svartvinbär).


Efter provningen blev det några timmars vandrande i stadens centrum då vi inte riktigt vågade sätta oss bakom ratten. Passade på att äta varsin Boef Bourgogne, då vi ju faktiskt befinner oss i just Bourgogne.

Därefter bar det av till Beaune och Mustarderie Falott -  en lokal senapstillverkare! Där fick vi lära oss om senapsfrön, tillverkning av senap samt testa deras olika varianter. Hur mycket vi lärde oss kan ifrågasättas, den obligatoriska guidade turen genomfördes på franska följt av en superkort sammanfattning på engelska. Men det var absolut ett spännande besöksmål ändå. Vi lärde oss iaf. att Dijonsenap nästan uteslutande härstammar från Canada. Vill man ha senap från Dijon, ska man leta efter Mustard Bourgogne. Men då får man å andra sidan inte Dijonsenap. Förvirrande? Ja.


Som avslutning på dagen besökte vi Carrefour Dijon, då Mårten råkat nämna att deras matbutiker alltid är jättejättestora. När vi kom in i gallerian där butiken skulle finnas fick vi var sin karta över shoppingområdet. Ett säkert tecken på en bra galleria, enligt Malin.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar